Skip to main content

5 lucruri care merită aplicate din metoda Marie Kondo

Am citit cărțile și mi-au plăcut. Am aplicat și am simțit că îmi simplifică viața. Am așteptat cu nerăbdare lansarea serialului pe Netflix. Nimic spectaculos, doar un alt reality show; și trebuie să recunosc unele replici ale ei mi-au părut forțate pentru cineva crescut în cultura occidentată. Am râs împreună cu cei care făcea bășcălie (am căutat în dicționar și acesta este cuvântul corect dacă nu vrei să vorbești cu "mișto") de toate lucrurile care sclipesc de bucurie. A mai trecut ceva vreme și după ce s-au așezat lucrurile în mintea mea iată cele 5 lucruri care merită reținute și aplicate:

1. Dezordinea ne afectează relațiile mai mult decât crede

Suntem obișnuiți să gândim lucrurile în cutii separat, când ele sunt mereu interconectate. Poate că unii membri ai familie sunt mai stresați de dezordine decât alții. Poace că cel care face mereu ordine se simte frustrat că își folosește timpul de odihnă curățând după ceilalți. Poate nu o spune niciodată, dar toate astea rămânând nespuse afectează calitatea relației.

2. Renunță la lucrurile care nu îți aduc bucurie

Fiecare lucru pe care îl atingem sau îl vedem este însoțit de un gănd. Blugii cei vechi în care speri să mai intri când vei fi terminat dieta pe care nu ai început-o încă, nu au cum să te facă mai fericită. Lucruri primite de la persoane cu care nu mai ții legătura care îți stârnesc tot felul de emoții și gânduri. Nu ar fi mai ușor dacă pur și simplu le-ai arunca sau le-ai oferi cuiva care are cu adevărat nevoie de ele?

3. Nu uita de recunoștința!

Da, poate că te-ai săturat de covorul pe care l-ai primit de la bunica, de vasele vechi din bucătărie. Poate te uiți cu jind la revistele de decorațiuni interioare și te întrebi când vei avea și tu o casă de vis. Gândurile acestea ne întunecă și uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem: o bunică ne-a iubit și ne-a lăsat o mulțime de lucruri adunate cu grijă. Lucrurile vechi sunt vechi dar sunt ale noastre. Ne ajută să le folosim în loc să cheltuim bani pe care poate nu-i avem sau care ar avea o destinație mai bună în altceva. Să te uiți la lucruri cu apreciere te ajută să te bucuri de ele și să le îngrijești mai bine.

4. Nu ai nevoie de toate hainele din șifonier

Da, chiar dacăd e fiecare dată îți spui că nu ai suficiente, de fapt nu porți decât 20% din ceea ce ai. Restul sunt sursă de dezordine, aglomerare și în ultimă instantă nefericire.

5. Nu toate lecțiile trebuie să fie mari ca să îți aducă o schimbare

Uitându-mă la serial m-am gândit după primul episod: ce mare lucru a făcut? A împăturit un tricou și la așezat diferit. Am refuzat să cred că doar a așeza lucrurile diferit în sertar poate aduce o schimbare în ordinea din casă. Totuși am zis să îi dau o șansă metodei și am constatat că lucrurile au stat ordonate mai mult timp decât de obicei, a fost mai ușor să mă hotărăsc cu ce mă îmbrac dimineața și a durat mai puțin timp ca ele să ajungă de pe sârma de întins rufe în dulap. Am ecolomisit timp.

Dacă vrei ă schimabre - dă-i o șansă. Poate nu toate lucrurile ți se potrivesc, dar cu siguranță vei găsi măcar 2 -3 lucruri utile și pentru tine.