Skip to main content

Călătoria cu copii mici – sfaturi pentru alegerea scaunului auto

nu călători fără scaun auto pentru copii

Călătoria cu copii mici, indiferent de vârstă de la bebeluși la copii de vârstă mai mare – poate fi o bucurie dacă ne pregătim pentru ea. Vedem de multe ori copii în autoturime călătorind în condiții improprii – pe scaunul din față sau pe bancheta din spate, jucându-se sau în brațele unui adult.

Nu putem în discuție accidentele care pot fi fatale pentru un copil care circulă neasigurat în scaunul potrivit, dar chiar și o frână bruscă poate pune viața copilului în pericol dacă circulați necorespunzător.

Iată câteva criterii în alegerea scaunului auto:

  • să se potriveasca înălțimii și greutății copilului
  • să fie montat corect conform instrucțiunilor producătorului
  • să respecte normele de siguranță europene ECE R44.03 sau R44.04 (apare inscrisa pe eticheta litera “E”)

Unele scaune de masina se pot transforma pe măsură ce copilul crește, ceea ce ănseamnă că se asimilează mai multor grupe de scaune.

Ca regulă: nu grăbi trecerea copilului de la o grupă de scaun la altaMenține-l cât mai mult într-un scaun îndreptat contrar sensului de mers, considerată a fi cea mai sigură poziție, și procedeaza la fel și în cazul celorlalte tipuri de scaun.

Trecerea la grupa urmatoare de scaun se face atunci când:

  • Greutatea copilului depășește maximul greutății admise de scaunul actual
  • Creștetul capului copilului depășeste partea superioară a scaunului pentru mașină (indiferent dacă îndoaie sau nu genunchii).