Skip to main content

Cina în familie - un element in căutarea stării de bine

Chiar dacă sunteți foarte ocupați, păstrați obiceiul de a mânca împreună!

Nu voi intra în polemicile despre existența sau inventarea conceptului de work-life balance, pentru că cel mai probabil mulți dintre noi suntem în căutarea unui mod cât mai adecvat de viață, iar starea de bine este un deziderat pentru toată lumea, indiferent de opiniile diferite și dezbaterile asupra termenilor existenți folosiți de site-uri de specialitate sau de știri. 

În căutarea unor idei care să funcționeze am dat peste cartea "Piking the low haning fruit" a lui James Sudakow și ce m-a impresionat a fost o idee foarte simplă care poate avea un impact atât de mare. Masa în familie. Mai este oare un obicei practicat la noi?

Impactul mesei în familie te poate surprinde

Multe cercetări ne arată că masa în familie este un obicei care ne aduce copiilor nenumărate beneficii: o mai bună comunicare verbală, creșterea abilităților cognitive, note mai bune la școală și șanse reduse a o apuca pe drumuri greșite în adolescență. 

Și atunci de ce avem tot mai puțin timp pentru masa în familie?

Ziua d muncă este dinc e în ce mai lungă și tehnologia ne încurajează să stăm conectați tot timpul la problemele de la muncă. Pe vremuri statul la masă era ceva sacru. Acum, dacă nu muncim prea mult ne dedicăm timpul distracțiilor și uităm de lucrurile simple.

Iată ce a descoperit Jamse Sudakow în căutarea unei vieți mai bune:

Masa în familie este o ancoră pentru familie

Chiar și pentru cineva care își iubește munca, unele zile pot fi foarte obositoare. Odată ce a stabilit că va lua cina cu familia în fiecare seară, nebunia de la serviciu se oprea brusc în momentul în care pleca spre casă, spre deosebire de alte dăți când putea să continue până după miezul nopții. 

Este o scuză bună să pui o barieră între timpul petrecut la muncă și cel în familie

De foarte multe ori timpul în familie se reduce la o ora pe zi; dacă îți faci timp pentru cina în familie îți va rămâne cu siguranță timp și după cină pentru orice alte activități împreună vă doriți: joacă cu copii, un film pentru toată familia și cu puțin noroc, dacă cei mici adorm devreme și timp pentru relația de cuplu. Dar despre asta vom vorbi întrun articol viitor.