Skip to main content

DA și NU în folosirea uleiurilor esențiale

Uleiurile esențiale reprezintă părți anume ale plantelor și copacilor, cum ar fi frunze, tulpini, scoarță sau coajă. Cei care le produc folosesc diverse metode pentru a le concentra. Ele se pot adăuga în uleiuri vegetale, creme sau geluri de duș sau, de asemenea, se pot mirosi, aplica direct pe piele sau adăuga în apa de baie. Multe cercetări arată că aceste uleiuri pot fi extrem de folositoare. 
Condiția? Să știi să le foloseșți corect. Iată mai jos un mini-ghid în acest sens:

 

1. DA, încearcă-le dacă suferi de anxietate

Simpla mirosire a lavandei, mușețelului sau a apei de trandafiri te poate ajuta să te menții calm. Poți să le inspiri sau să aplici pe piele versiunile mai diluate ale acestor uleiuri. Oamenii de știință consideră că ele funcționează prin trimiterea unor mesaje chimice anumitor părți ale creierului care sunt responsabile de starea de spirit și emoții. Și, deși aceste arome nu îți vor alunga definitiv sau total stresul, aroma lor te va ajuta să te relaxezi într-o măsură semnificativă.

 

2. NU le aplica pe orice parte a corpului

Uleiurile care pot fi aplicate pe brațe sau picioare ar putea să nu fie atât de sigure pentru gură, nas, ochi sau părțile intime. Menta, lemongrass-ul și scorțișoara sunt câteva exemple în acest sens.

 

3. DA, verifică-le calitatea 

Caută un producător de încredere care produce uleiuri pure fără alte adaosuri. Este cu mult mai probabil să ai o reacție alergică la uleiuri care au și alte ingrediente. Însă este bine să știi că nu toate adaosurile sunt rele, unele uleiuri vegetale adăugate fiind normale pentru anumite uleiuri esențiale mai scumpe. 

 

4. NU crede tot ce se spune

Doar pentru că provine de la o plantă, asta nu înseamnă că este sigur să îl aplici pe piele, să îl inspiri sau mânca, chiar dacă este "pur". Substanțele naturale pot fi iritante, toxice sau pot cauza reacții alergice. Ca orice altceva ce aplici pe piele, este bine să testezi respectivul ulei pe o mică porțiune de piele și să vezi cum răspunde aceasta la el. 

 

5. DA, aruncă uleiurile vechi

În general, nu le ține mai mult de 3 ani. Uleiurile mai vechi sunt cu mult mai probabil să fie alterate din cauza expunerii la oxigen. Pot să nu își îndeplinească funcția, te pot irita sau pot cauza o reacție alergică. Așa că, dacă vezi o schimbare în modul în care uleiul arată, se simte sau miroase, ar trebui să îl arunci pentru că deja este alterat.

 

6. NU aplica uleiuri comestibile pe piele

Uleiul de chimion care este sigur pentru a fi folosit în mâncare, poate provoca blistere dacă îl aplici pe piele. Uleiul de citrice, care este sigur în alimente, poate fi dăunător pentru piele, mai ales dacă ieși la soare. Și contrariul este valabil. Eucaliptul sau uleiul de salvie pot să te calmeze dacă îl freci de piele sau îl inspiri, dar înghițirea lor ar putea provoca o complicație gravă, cum ar fi o criză convulsivă.

 

7. DA, spune-i medicului tău

Medicul tău îți poate spune dacă este sigură folosirea lor și poate sublinia orice efecte adverse care îți pot afecta prescripțiile medicale. De exemplu, uleiul de mentă și de eucalipt modifică modul în care corpul absoarbe 5-fluorouracil în cazul cancerului de piele. Sau o reacție alergică poate provoca erupții cutanate, urticarie sau probleme de respirație.

 

8. DA, diluează-le

Uleiurile nediluate sunt prea puternice pentru a le folosi direct. Ai nevoie să le diluezi cu uleiuri vegetale, creme sau geluri de duș într-o proporție care să conțină între 1% to 5% a uleiului. Cu cât este mai mare procentajul, cu atât este mai probabil să ai o reacție, așa că este importantă mixarea lor corectă.

 

9. NU, nu le folosi pe pielea cu probleme

Pielea rănită sau inflamată va absorbi mai mult ulei și poate cauza reacții nedorite. Uleiurile nediluate, pe care nu ar trebui să le folosești deloc, pot fi extrem de periculoase pentru o piele care are deja probleme. 

 

10. DA, ia în considerare vârsta

Copiii sau vârstnicii pot fi mai sensibili la uleiurile esențiale. De aceea, ar putea fi nevoie să le diluezi. Și ar trebui să eviți total unele uleiuri, cum ar fi cel de mesteacăn sau de wintergreen. Chiar și în cantități mici, acestea pot provoca probleme serioase la copiii de 6 ani sau mai mici, deoarece conțin o substanță chimică denumită salicilat de metil. Nu utiliza uleiuri esențiale pe un copil decât dacă pediatrul tău își dă acordul.

 

11. NU uita să le depozitezi într-un loc sigur

Acestea pot fi foarte concentrate și pot provoca probleme grave de sănătate, mai ales dacă sunt folosite în doză greșită sau în mod greșit. La fel ca orice altceva pe care copiii nu ar trebui să le poată atinge, nu-ți pune prea la îndemână uleiurile esențiale pe care le folosești. 

 

12. NU le mai folosi dacă pielea ta are reacții

Pielea ta poate să iubească uleiurile esențiale. Dar dacă nu se întâmplă așa și observi o erupție cutanată, bășici sau mâncărimi, fă o pauză. Mai mult din același ulei poate face mai rău. Fie că ai amestecat-o tu, fie că este un ingredient într-un produs gata preparat, ulei sau aromoterapie, spală-l ușor de pe piele cu apă.

 

13. DA, alege-ți cu grijă terapeutul

Dacă ești în căutarea unui aromoterapeut profesionist, fă-ți bine temele. Motiv pentru care verifică dacă are experiență în utilizarea uleiurilor aromatice.  

 

14. NU exagera

Mai mult dintr-un lucru bun nu este neapărat și întotdeauna și mai bun. Chiar și diluat, un ulei esențial poate cauza o reacție negativă dacă îl folosești în cantități prea mari sau prea des. Și acest aspect este valabil și dacă nu ești alergic sau prea sensibil la astfel de produse. 

 

15. NU te teme să le încerci

Folosite corect, uleiurile esențiale te pot ajuta să te simți mai bine cu foarte puține spre deloc efecte secundare. Spre exemplu, în cazul celor care fac tratament pentru cancer prin chimioterapie, s-ar putea să resimtă mult mai puțin starea de greață dacă vor inspira vapori de ghimbir. De asemenea, uleiul de arbore de ceai luptă eficient împotriva unor infecții bacteriene sau fungice, inclusiv bacteriile periculoase ale MRSA. Într-un studiu, s-a demonstrat că uleiul de arbore de ceai este la fel de eficient ca și o cremă antifungică destinată ameliorării simptomelor infecției piciorului fungic.

 

16. DA, ai grijă dacă ești însărcinată

Unele uleiuri esențiale pentru masaj își pot croi drum către placentă. Nu este încă foarte clar dacă acest lucru cauzează probleme, dacă nu folosești cantități ce pot fi toxice, dar, pentru siguranță, este bine să eviți anumite uleiuri dacă ești însărcinată, precum pelin, rue, mușchi de stejar, Lavandula stoechas, camfor, semințe de parunjel, salvie și isop. De asemenea, a consulta părerea unui specialist este mereu indicat și binevenit. 

 

În cadrul clinicii noastre (www.naturell.ro), îți punem la dispoziție uleiuri esențiale pe care le poți folosi în sprijinirea organismului în procesul de vindecare sau pentru prevenție, pentru masaj, în scopuri cosmetice, în gospodărie (la curățenie) sau la gătit.
Îți dorim armonie cu natura și cu sine!
Suntem aici pentru tine de câte ori și oricând ai nevoie. 
Pe data viitoare!


Cu drag, 
Echipa Clinica Naturell 

Adresa: Timișoara, Calea Bogdăneștilor, nr. 22
Telefon: 0723512025, 0722214421, 0785288112