Skip to main content

Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului este o sărbătoare creștină a cărei dată se schimbă în fiecare an și care are loc la 40 de zile de la Paște. 

ÎNĂLȚAREA DOMNULUI, tradiții și obiceiuri.

Fiecare sărbătoare creștină este însoțită o suită de obiceiuri care fie își au originea în obiceiuri păgâne vechi fie în tradiții regionale. Tradiția spune că timp de patruzeci de zile după Învierea Sa, Domnul Hristos a rămas cu ucenicii Săi, învăţându-i şi pregătindu-i să devină propovăduitori iscusiţi ai Evangheliei. Apoi, S-a înălţat la cer, promiţându-le că Îl va trimite pe Mângâietorul, Duhul Adevărului, Care S-a pogorât asupra ucenicilor la zece zile după plecarea Sa. Joi, în a şasea săptămână de la Sfintele Paşti, Biserica sărbătoreşte Înălţarea la cer a Domnului Hristos.

ÎNĂLȚAREA DOMNULUI, tradiții și obiceiuri.

În ziua de Înalțarea Domnului, femeile care au iî familie morți împart azime calde, ceapă verde si rachiu pentru sufletele morților, crezându-se că în acea zi se înalță sufletele lor la cer și să aibă merinde de drum.

ÎNĂLȚAREA DOMNULUI, tradiții și obiceiuri.

Tradiții foarte vechi care nu mai au legătură cu viața urbană: sa nu se dea foc și sare din casa; foc, pentru că tot anul vei avea huit, vor avea oamenii inima rea în casa ca focul; și sare nu se da, pentru ca vacile nu vor avea smăntânțâ. Ce se seamănâ după Înălțare nu rodește. Se bat cu leuștean vitele, ca să se îngrașe.