Skip to main content

"Neobișnuita putere" a cupoanelor de cumpărături

Cupoanele de cumpărături pot avea un impact direct asupra fericirii noastre și ne cresc capacitatea de a gestiona situațiile stresante.
Cel puțin asta ne spun Coupons.com și Dr. Paul J. Zak, profesor de Neuroeconomie la Universitatea Claremont Graduate, potrivit rezultatelor unui studiu recent, combinat cu rezultatele altor cercetări, care au analizat 
efectele neurologice ale cuponării pentru a afla ce se întâmplă cu adevărat când oamenii primesc o ofertă de economii, cum ar fi un cupon sau un cod de reducere.
Cercetarea arată că oxitocina, un hormon ce are legătură directă cu dragostea și fericirea, pur și simplu "explodează" atunci când oamenii primesc o astfel de ofertă. Și, de fapt, crește mai mult decât atunci când oamenii primesc un cadou. Datele arată că aparent inofensivele cupoane fac consumatorii mai fericiți și mai relaxați.
Astfel, în timpul studiului, unii participanți au primit un cupon de 10 USD pentru cumpărarea de alimente on-line, în timp ce alții nu. Constatările arată că femeile care au primit cupoane în timpul studiului au avut un nivel semnificativ mai mare de oxitocină și un nivel redus drastic de stres. 

 

Constatările cheie includ:

 

  • Niveluri mai mari de oxitocină. Cu până la 38%! Acest nivel de răspuns este mai mare decât nivelurile asociate cu sărutările, răsfățul și alte interacțiuni sociale legate de acest hormon, despre care se știe că este asociat cu fericirea.

 

  • Scăderea nivelului de stres. Cupoanele au fost asociate cu reduceri ale diverselor niveluri de stres în ceea ce privește inima, pielea și respirația ale celor care le-au primit față de cei care nu le-au primit. Mai precis, în cazul celor care au primit cupoane, datele arată că:

⦁ ratele de stres respiratoriu au scăzut cu 32% în comparație cu cei care nu au primit un cupon
⦁ ratele de stres cardiac au scăzut cu 5% de la 73 de bătăi pe minut la 70 de bătăi pe minut
⦁ nivelul de transpirație a palmele au fost de 20 de ori mai mici 

 

  • Creșterea fericirii. Cei care au primit cupoane au fost cu 11% mai fericiți decât cei care nu au primit cupoane. Aceasta a fost măsurată pe o scală de la 1 la 10, de la începutul până la încheierea experimentului. Cercetarea, împreună cu datele existente, arată că fericirea depinde de starea fiziologică a unei persoane și că activitățile sociale care ne relaxează, cum ar fi cupoanele, ne fac mai fericiți.

 

Așa că....vă servim cu un cupon? :)