Skip to main content

Rețetă surprinzătoare: Macrou prăjit cu sos de rubarbă și piure de conopidă și fenicul

Macrou prăjit cu sos de rubarbă și piure de conopidă și fenicul

Când venea vorba de pești, până acum ceva vreme, consideram macroul un pește de liga inferioară, fiind foarte comun. Cele mai multe rețete gătite în bucătăriile românești mi l-au înfățișat ca pe un pește grosier cu aromă vulgară. Nu puteam să mă înșel mai tare. Până într-o zi căutând rețete de stele Michelin mi-am pus întrebarea dacă este sau nu evitat macroul. Am descoperit o imensitate de rețete, care mai de care mai surprinzătoare. Iată rețeta: Macrou prăjit cu sos de rubarbă și piure de conopidă și fenicul sau de fenicul și conopidă.

Am început cu prepararea sosului de rubarbă. Am făcut o cantitate mai mare pentru că poate fi păstrat în frigider vreme îndelungată: 400 g de rubarbă tăiată cubulețe - doar partea roșie, 150 g de zahăr, 60 g de unt, 30 ml de oțet de vișine și o păstaie de vanilie. Se topește untul se adaugă apa, oțetul, zahărul și vaniliea și când siropul este gata se pun bucățile de rubarbă. Cam în 15 - 20 de minute de ajunge la punctul de clocotire. Se fierbe încă 5 - 7 minute la foc mic. Semnul că este gata este că rubarba devine foarte moale și poate fi pasat cu furculița. Se pune într-un blender de mare viteză și apoi pentru finețe se poate și strecura.

Pentru piureul de fenicul cu conopidă: 2 bulbi generoși, 600 g de conopidă, 2-3 cartofi albi, 60 g de unt, 300 ml de supă de pui, eu am folosit apă. Se încinge unul în care se pun mai întăi fenicului tăiat julien, apoi după ce se înmoaie se adaugă supa de pui. Eu am fiert conopida și cartofii separat înainte, pentru că nu am făst foarte sigură pe timpul de fierbere. Când a terminat de fiert fenicului, am scurs lichidul într-un vas astfel încăt să îl pot folosi la piure. Am pus în blender și am adăugat din lichid cât a fost necesar pentru a rezulta un piure cremos. Evident se pune sare după gust. Nu am simțit nevoia de alte mirodenii. 

Macrourile file le-am prăjit pur și simplu în tigaie și le-am scurs bine de ultei. Le-am așezat în farfurie și am decorat cu jumătăți de roșii chery și câteva frunze de valeriană. Din păcate nu sunt încă expertă în plating așa că poza am luat-o de pe http://www.northsouthfood.com/holy-mackerel/ unde puteți vedea și o altă interpretare a aceleași rețete. Eu m-am inspirat de la Great British Chefs și pentru piure de aici