Skip to main content

Shakshuka - mic dejun oriental

O alternativă bună (și cu calorii puține) pentru mic dejun, deși merge la orice oră din zi, shakshuka este o mâncare veselă și sățioasă. O găsiți pe tot netul în diverse variante. Mie îmi place așa:

  • 400 g (o conservă) de roșii tăiate cubulețe
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • 2 cepe roșii tocate mărunt
  • 1 ardei roșu sau galben tăiat cubulețe
  • condimente: chimen măcinat, turmeric, piper cayenne, sare - eu folosesc sare roz de hymalaya.
  • 1 - 2 căței de usturoi
  • pătrunjel, coriandru sau busuioc proaspăt pentru decor
  • 4 - 6 ouă

Încep prin a încinge uleiul apoi arunc pentru 2 -3 secunde chimenul pulbere. Prăjesc ceapa moderat apoi adaug ardeiul. Când am călit suficient legumele din tigaie adaug roșiile tocate si le las să fiarbă la foc măeur 10 - 15 minute. Adaug restul de condimente și cățeii de usturoi tocați foarte mărunt. Eu folosesc o liguriță de bambus ca măsură pentru condimente (aproximativ 5 g) și pun câte o linguriță din fiecare condiment, cu excepția piperului din care pun jumătate de linguriță. Cel mai probabil că dacă veți pune sare la fel la final vi se va părea nesărat (mai ales că sarea roz este mai puțin sărată decât sarea obișnuită). Eu cred că este suficientă pentru a da gust și că oricum într-o zi normală depășești de obicei rația necesară de sare. Apoi desfaci ouăle si le pui deasupra și acoperi cu un capac astfel încăt ouăle să se facă bine. La servire presari pătrunjel, coriandru sau busuioc proaspăt, tocat destul de mare.

Pentru mai mult efect poți împărți în porții individuale în recipiente ceramice, pui ouăle și le pui în cuptorul bine încins pentru 3 - 5 minute.

Dacă ai nevoie de mai mult gust poți presăra brânză feta sau brânză de capră, poți adăuta câteva feliuțe de chorizo la început înainte să călești ceapa. Iar dacă vrei să fie și mai consistent poți servi totul pe un pat de humus.

Rețeta este pentru 2 porții. Toate acestea le pregătesc într-o tigaie de mărime medie - 24 - 26 de cm diametru. Puteți căuta o tigaie potrivită pe Sensodays.ro și Top-shop.ro.